Kávézás közben született meg a cégalapítás pontos terve

Szponzorált tartalom

mennyi a cégalapítás illetéke

mennyi a cégalapítás illetéke

A feleségemmel az egyetem melletti kávézóban ismerkedtem meg. A vizsgaidőszakban mindig tele volt a hely koffein után sóvárgó, éjszakázó diákokkal. A nyitvatartást is ehhez igazították, így pedig egy igazi közösségi tér jött létre.

Időnként fel is léptek ott előadók, akik főleg a fiatalok zenei ízlését igyekeztek kiszolgálni. Nekünk nagyon tetszettek ezek a produkciók, ezért az egyetem után is rendszeresen visszajáró vendégek maradtunk. Az összes fontos évfordulót itt ünnepeltük, és természetesen én is itt tettem fel a feleségemnek a nagy kérdést! Méghozzá az egyik pincér segítségével, akivel nagyon jóban voltam. Odaadtam neki a gyűrűt, és megkértem, hogy egy tálcán hozza majd ki az asztalunkhoz, amikor a barátnőm mit sem sejt. Ez így is lett! A barátnőm nagyon meglepődött, és természetesen azonnal igent mondott! Kár, hogy az esküvő szervezéséhez túl kicsi volt a hely, és emiatt ahhoz más helyszínt kellett választanunk. A kávézóban azonban hamarosan újabb fontos döntés született…

Bejelentettem ugyanis a feleségemnek egy kávézás alkalmával, hogy saját céget szeretnék alapítani. Bár támogatta az ötletet, óvatosságra intett. Azt javasolta, hogy mielőtt felmondok a munkahelyemen, nézzek utána pár dolognak. Például annak, hogy mennyi a cégalapítás illetéke, milyen cégforma és adózási módszer lenne számomra a legideálisabb, és hasonlók.

Bevallom, nagyon elbizonytalanodtam. A cégalapítás illetéke volt a legkisebb probléma, az már nem oszt, nem szoroz, ha az ember hajlandó X összeget befektetni a vállalkozása elindításába. Na de a céges ügyintézés… még a végén már az elején megbüntetik az embert, és el is megy a kedve a cégalapítástól!

A kávézó tulajdonosától megtudtam, hogy nekik a szekhelypartner.hu-nál van a székhelyük. A vállalat ügyvédje pedig kezdettől fogva segítette őket mindenben, így sikerült megállapodni a tulajdoni jogokban, valamint a cégformában és az adózás menetében is. Ez nagyon jól hangzott, ezért hamar felkerestem én is a szekhelypartner.hu-t!

Alaposan kikérdeztek, hogy konkrétan milyen tevékenységű vállalkozást szeretnék alapítani, mennyi az induló tőkém, szeretnék-e társtulajdonost vagy alkalmazottat bevenni. Ezután egy részletes javaslattal álltak elő, és közben fel is hívták a figyelmemet a cégalapítással kapcsolatos határidőkre és buktatókra.

A következő felmerülő kérdés az volt, hogy a székhelyszolgáltatási csomagjukat igénybe vegyem-e. Hogy ez jelent-e plusz kiadást a vállalkozásnak, az nem mindig egyértelmű. A díjak egyrészt a választott csomagtól is függenek, másrészt pedig választhatunk iparűzési adó mentes székhelyet is, ami valamilyen szinten csökkenti az összesített kiadásokat. Másrészről viszont figyelembe kell venni, hogy ha kapunk egy büntetést, az a nem lévő székhelyszolgáltatónk díjának többszöröse is lehet! Gondolok itt arra, hogy ha otthonra van bejelentve a cégünk, és nem lakik ott valaki, aki mindig át tudja venni a postát, könnyen elkeveredhetnek a felszólítások. A végrehajtó pedig nem fogja kérni, hogy mutassuk be a kapott levelet, hanem egyszerűen teszi a dolgát!

A cégtábla nem kihelyezése szintén büntetést von maga után. Bár ritka, hogy valakinek a cégtáblája leessen vagy megrongálódjon, ha soha senkivel nem történt volna még semmilyen káreset, akkor a lakásbiztosítást sem találták volna fel. Ezért szerintem sokkal jobban jártam azzal, hogy a szekhelypartner.hu-ra bíztam a céges levelek átvételét és a cégtábla kihelyezését is többek között.

Az új vállalkozásomnak az elindítása innentől kezdve akadálytalanná vált, amiért nagyon hálás voltam.