Az energia tanúsítvány kiállítása 5 egyszerű lépésben.

Szponzorált tartalom

energia tanúsítvány kiállítása

energia tanúsítvány kiállítása

Az e-tanusitas.eu weboldalról megtudhatjuk: sokan nem tudják, hogy 2012 óta minden – új és régi építésű – lakás és családi ház eladásához szükség van arra, hogy az adott épület vagy ingatlan rendelkezzen hivatalos, kiállított energia tanúsítvánnyal (más néven energetikai tanúsítvánnyal).

Az oldal, amellett, hogy figyelmeztet arra, manapság már sem családi házat, sem pedig lakást nem tudunk eladni a tanúsítvány megléte nélkül, segít is abban, hogy gyorsan és egyszerűen juthassunk hozzá, ha épp szükségünk van rá.

Érdemes őket választani ilyen probléma esetén, mert szakszerű és megbízható energia tanúsítvány kiállítását szolgáltatják, az egész ország területén segítségünkre tudnak sietni, áraik kedvezőek. Ráadásul nem is kell sokat várnunk arra, hogy megkapjuk az igényelt dokumentumot: a személyes felmérés után 24 órával – sürgős esetben akár 12 órával is – már a kezünkbe is kapjuk azt.

Energia tanúsítvány 5 lépésben

Az e-tanusitas.eu oldal által szolgáltatott tanúsítási folyamat mindössze 5 lépésből áll, melyek a következők:

  1. Hívd az e-tanusitas.eu-t, vagy kérj tőlük visszahívást, hogy a folyamat minél hamarabb kezdetét vehesse, és ne kelljen sokat várnod ingatlanod eladására!
  2. A telefonos beszélgetés után elküldik adataidat egy mérnök kollégának, aki felveszi veled a kapcsolatot, és egyezteti a személyes helyszíni felmérés időpontját.
  3. A harmadik lépés az energia tanúsítvány elkészítése, vagyis az a részfolyamat, amikor a személyes helyszíni felmérés adataiból elkészül a hiteles és hivatalos tanúsítvány.
  4. A negyedik lépés számodra csak annyit jelent, hogy várod a kész dokumentumot kézbesítő GLS-futárt. Nagyon extrán sürgős esetben a tanúsítvány az ingatlan felmérése után 12 órán belül a kezedben lehet. De egyébként sem kell rá 24 óránál többet várnod.
  5. Az ötödik lépés pedig az energetikai tanúsítvány felhasználása, amit a következőkben az e-tanusitas.eu információi alapján röviden összefoglalok.

Mire jó az energia tanúsítvány?

Egy ingatlan energia tanúsítványa egyetlen példányban készül el, amely mindig az aktuális tulaj birtokában van. Egy tanúsítvány alapvetően 10 évig érvényes, azonban az e-tanusitas.hu felhívja a figyelmünket arra, hogy az energia tanúsítvány mindig az ingatlan felméréskor aktuális állapotát tükrözi. Vagyis az ingatlanon történő kisebb-nagyobb változtatások módosíthatják a tanúsítvány érvényességét, hiszen megváltoztatják a felméréskor fennálló állapotot. Nem árt tehát figyelni arra, hogy tízévente megújítsuk!

Ha eladjuk házunkat vagy lakásunkat, a tanúsítvánnyal mindössze dolgunk, hogy a folyamat során átadjuk az eladást végző ügyvédnek, aki majd eljuttatja a következő tulajhoz.

De mire is jó pontosan ez a dokumentum? Az e-tanusitas.eu-ról ezt is megtudhatjuk, a weboldal ugyanis nem csak egyszerűen a szolgáltatást kínálja, hanem számos fontos információt is megoszt az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban.

A kiállított tanúsítvány röviden azt mutatja meg, mennyi energia szükséges az adott épület vagy ingatlan fenntartásához. Ezt különböző szabályozások mutatják meg, melyeket a helyszíni ellenőrzés során végig vesznek.

Az energetikai besorolásnak 12 szintje van, melyek hierarchikus sorrendben – tehát egymás alatt – helyezkednek el. Minél jobb besorolást kapunk a helyszíni felmérés során, annál kevesebbet kell például fűtésre költeni az adott épületben. Az energia tanúsítvány azt is befolyásolja, milyen áron adható el a kérdéses ingatlan, hiszen a jobb besorolású otthonok magasabb, míg a gyengébb besorolásúak értelemszerűen alacsonyabb áron adhatók el.

Az energetikai tanúsítvány kiállítása tehát fontos feladat, és mivel hatással lehet olyan dolgokra is, mint egy ház eladási ára, fontos, hogy ne az utolsó pillanatban szerezzük be azt. A kiállítási folyamat elvégzéséhez pedig érdemes az e-tanusitas.eu-t választani, mert tőlük nemcsak szakszerű, hanem gyors és kedvező árú szolgáltatást kapunk.